برنامه اکسل چیست

اکسل یک برنامه صفحه گسترده از مایکروسافت و جزء محصولات آفیس برای برنامه های تجاری و حسابداری است. مایکروسافت اکسل کاربران را قادر می سازد تا داده ها را در یک صفحه گسترده قالب بندی، سازماندهی و محاسبه کنند.

با سازماندهی داده ها با استفاده از نرم افزارهایی مانند اکسل، تحلیلگران داده و سایر کاربران می توانند مشاهده اطلاعات را با افزودن یا تغییر داده ها واضح تر کنند. اکسل شامل تعداد زیادی جعبه به نام سلول است که در ردیف ها و ستون ها مرتب شده اند. داده ها در این سلول ها قرار می گیرند.

اکسل بخشی از مجموعه مایکروسافت آفیس و آفیس 365 است و با سایر برنامه های مجموعه آفیس سازگار است. نرم افزار صفحه گسترده برای پلتفرم های Windows، macOS، Android و iOS در دسترس است که شما میتوانید از طریق ورود به سایت اکسل آفیس جدیدترین نسخه های آن را برای پلتفرم های متفاوت دانلود کنید.

قریب به 40 سال است که اکسل در برنامه های تجاری و حسابداری مورد استفاده قرار میگیرد و یکی از پراستفاده ترین نرم افزار های تجاری میباشد.

امروزه کمتر حسابدای است که کار با نرم افزار اکسل را بلد نباشد و یادگیری این نرم افزار یکی از ملزومات ورود به بازار کار حسابداری است.

کاربرد های اکسل

مایکروسافت اکسل دارای خصوصیات اصلی تمام نرم‌افزارهای صفحه‌گسترده است. با استفاده از جدولی متشکل از ردیف‌ها و ستون‌ها می‌توان، داده‌ها و اطلاعات را سازماندهی کرد و با استفاده از همین داده‌ها، به انجام محاسبات پرداخت.

به هر خانه در اکسل سلول گفته می‌شودو نامگذاری هر سلول ابتدا حرف ستون و بعد با شماره سطر انجام می شودمی‌توان با استفاده از رسم توابع و نمودارها، به تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات پرداخت.

مایکروسافت اکسل یک برنامه صفحه گسترده است. این بدان معناست که برای ایجاد شبکه‌هایی از متن، اعداد و فرمول‌هایی که محاسبات را مشخص می‌کنند، استفاده می‌شود.

این برنامه برای بسیاری از مشاغل که از آن برای ثبت مخارج و درآمد، برنامه ریزی بودجه، نمودار داده ها و ارائه خلاصه نتایج مالی استفاده می کنند، بسیار ارزشمند است.
می‌توان نرم افزار اکسل را طوری برنامه‌ریزی کرد که داده‌ها را از منابع خارجی مانند فیدهای بازار سهام جمع‌آوری کند و به‌طور خودکار داده‌ها را از طریق فرمول‌هایی مانند مدل‌های مالی برای به‌روزرسانی چنین اطلاعاتی در زمان واقعی اجرا کند.

مانند مایکروسافت ورد، اکسل به یک استاندارد واقعی در دنیای تجارت تبدیل شده است و صفحات گسترده اکسل که اغلب برای تبادل داده ها و انجام محاسبات مختلف ایمیل می شوند و به صورت دیگری به اشتراک گذاشته می شوند.
اکسل همچنین دارای قابلیت های برنامه نویسی نسبتاً قدرتمندی برای کسانی است که مایل به استفاده از آنها هستند که می توان از آنها برای توسعه قابلیت های محاسباتی مالی و علمی نسبتاً پیچیده استفاده کرد.

از برنامه اکسل میتوان برای ایجاد فرم های گرافیکی استفاده کرد.
میتوان با بهره گیری از فرمول های حسابداری برای میزان فروش آینده پیش بینی هایی انجام داد.
امکان گزارشگیری به ساده ترین روش
امکان تخصیص هزینه ها به افراد مشخص
امکان ایجاد گراف و نمودار برای نمایش واضح تر نتایج حسابداری و مالی

برنامه‌ نویسی در اکسل

یکی از مهارت‌های کاربران حرفه‌ای اکسل، برنامه نویسی در اکسل است. اکسل تعداد زیادی تابع برای تحلیل و محاسبات ریاضی و آماری و همین‌طور کار کردن با متن و جمله دارد اما به هر حال ممکن است در برخی امور، به تابع خاصی نیاز پیدا کنید. با برنامه نویسی در اکسل می‌توانید توابع دلخواه و خاصی که لازم دارید را ایجاد کنید. زبان برنامه نویسی در اکسل، VBA است که در حقیقت نوع خاصی از زبان معروف ویژوآل بیسیک محسوب می‌شود. می‌توانید برای شروع، از قابلیت ضبط کردن ماکرو استفاده کنید و سپس ماکرو را ویرایش کنید. در این مقاله روش فعال کردن گزینه‌های مربوط به برنامه نویسی در اکسل و نحوه نوشتن برنامه‌های ساده می‌پردازیم.

صطلاح VBA مخفف عبارت Visual Basic for Applications است که در واقع زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک مختص اپلیکیشن ها می باشد. زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک در چارچوب برخی افزارهای (Applications) آفیس مانند Excel، Word، Outlook و Access گنجانده شده است و به این نرم افزارها قابلیت های زیادی را اضافه نموده است.

ادامه مطلب  جلسه اول❗ اکسل چیست و چه کاربردی دارد؟|سئوکان
ادامه مطلب  انواع آدرس دهی در اکسل

برنامه نویسی اکسل یعنی هر کاری که در محیط کاربری اکسل می توان و یا نمی توان انجام داد قابل پیاده سازی است و با برنامه نویسی اکسل و VBA می توان آن را در اکسل پیاده سازی کرد. امروزه اکسل پر استفاده ترین نرم افزار کاربردی در کسب و کارها است که بازه استفاده از آن از یک ورود اطلاعات ساده تا حل مسائل پیچیده در تصمیم گیری های مهم تجاری و صنعتی می تواند گسترده باشد.

نمودار

یکی از راه هایی که میتوان داده ها و اطلاعات را در اکسل آنالیز و تجزیه و تحلیل کرد رسم نمودار میباشد. نمودار های مختلفی میتوان در اکسل ایجاد کرد که هرکدام کاربرد خاصی دارند و برای ارائه انواع گزارشات مورد استفاده قرار میگیرند اگرچه بهره‌گیری از چندین نوع نمودار برای نمایش یک دسته از داده‌ها می‌تواند عملی باشد، اما معمولاً توصیه می‌شود تا از یک نوع نمودار برای این کار استفاده شود.

انواع نمودار در اکسل

شما امکان طراحی انواع نمودار در اکسل را دارید به طوری که بر اساس داده ها بهترین شکل بصری برای نمایش اطلاعات را در نظر بگیرید. از انواع نمودار اکسل می توان به موارد زیر اشاره کرد که در ادامه نحوه رسم چارت را توضیح خواهیم داد:

  • ستونی
  • خطی
  • نمودار درصدی
  • پراکندگی
  • کیکی یا دایره ای
  • عمودی
  • مساحتی
  • نقطه ای
  • پشته ای
  • راداری
  • سه بعدی
  • هیستوگرام
  • آبشاری
  • شمعی
  • سلسله مراتبی
  • و…

کلیدهای میانبر در اکسل

CTRL+PGDOWN: این کلید میانبر اکسل شیت بعدی اکسل رو فعال می‌کند.

CTRL+PG UP: این کلید میانبر شیت قبلی اکسل رو فعال می‌کند.

CTRL+کلیدهای چهار جهت اصلی: ترکیب کلید کنترل با هر یک از چهار جهت اصلی باعث می‌شود به آخرین بخش اطلاعات در جهتی که از کلیدش استفاده کردید برید. به عنوان مثال اگر شما ۱۰ سطر اطلاعات داشته باشید و یکی از سلول‌های سطر اول فعال باشه با استفاده از ترکیب کلید کنترل و جهت پایین به سطر دهم خواهید رفت. این کلیدها زمانی که حجم اطلاعات شما خیلی زیاده و برای رسیدن به اول یا آخر اطلاعات باید کلی اسکرول کنید خیلی مفیده. CTRL+HOME: این کلید میانبر باعث می‌شود تا اولین سلول شیت یعنی سلول A1 فعال شود.

CTRL+1: این کلید میانبر اکسل پنجره مخصوص فرمت کردن سلول رو نمایش می‌دهد.

CTRL+SHIFT+L: این کلید میانبر ابزار فیلتر رو برای اطلاعات شیت اکسل فعال می‌کند.

F4: یکی از مفیدترین کلیدهای میانبر اکسل هست. زمانی که شما دارید در اکسل فرمول‌نویسی می‌کنید با کلید F4 می‌توانید حالت‌های مختلف نسبی یا مطلق بودن داده‌ها رو فعال کنید. مثلاً اگر مکان نمای شما روی کلمه A1 باشه و از F4 استفاده کنید اکسل A1 رو به صورت فرمول مطلق یعنی $A$۱ تبدیل می‌کند

F12:برای ذخیره فایل با نام جدید استفاده می‌شود.

CTRL+’: این کلید میانبر فرمول سلول بالایی رو در سلولی که انتخاب کردیم کپی می‌کند.

CTRL+T: این کلید میانبر محدوده‌ای رو که در اکسل انتخاب کردیم به جدول یا همون TABLE تبدیل می‌کند.

CTRL+S: همانطوری که اکثر شما حتماً می‌دانید این یکی برای ذخیره کردن فایل استفاده می‌شود.

CTRL+N: این کلید میانبر یک ورک‌بوک جدید باز می‌کند.

CTRL+O: این کلید میانبر پنجره‌ای رو برای باز کردن فایل اکسل باز می‌کند.

CTRL+W: این کلید میانبر اکسل ورک‌بوک فعلی رو که در حال کار با اون هستیم می‌بندد.

CTRL+F: با استفاده از این کلید میانبر پنجره جستجو در اکسل باز می‌شود.

F9: این کلید باعث می‌شود که محاسبات شیت، PIVOT TABLE یا DATA TABLE ما مجدداً انجام شود. زمانی که ما نحوه محاسبات خودمان رو دستی قرار میدیم این کلید کاربرد زیادی دارد.

ALT+F11: این کلید میانبر اکسل پنجره ویرایشگر Visual Basic رو که برای ماکرو‌نویسی مورد استفاده قرار می‌گیرد باز می‌کند.

ALT+=: این کلید میانبر برای استفاده از قابلیت AUTOSUM اکسل استفاده می‌شود. اگر تعدادی سلول رو انتخاب و از این کلید میانبر استفاده کنیم اکسل به صورت خودکار جمع مقادیر آن هم در انتهای سلول‌ها اضافه می‌کند.

CTRL+B: این کلید میانبر اکسل برای ضخیم کردن یا همون BOLD کردن نوشته‌های سلول استفاده می‌شود.

CTRL+F1: با استفاده از این کلید ترکیبی میتونیم ریبون یا همون نوار ابزار قسمت بالای اکسل رو مخفی یا ظاهر کنیم. با مخفی کردن ریبون تعداد سطرهایی که میتونیم یکجا ببینیم افزایش پیدا می‌کند و میتونیم بهتر روی کار با فایلمان تمرکز کنیم.

ALT+ENTER: با استفاده از این کلید میتونیم زمانی که میخوایم داخل یک سلول چند خط مطلب بنویسیم برویم به خط بعد.

CTRL+END: با استفاده از این کلید ترکیبی میتونیم آخرین سلول حاوی اطلاعات رو انتخاب کنیم.

CTRL+D: این کلید ترکیبی فرمول اولین سلول محدوده انتخاب شده رو در تمام سلول‌های پایینتر کپی می‌کند.

CTRL+ALT+V: این کلید پنجره Paste Special روباز می‌کند که برای Paste کردن محتویات اطلاعات حافظه موقت با فرم‌های خاص استفاده می‌شود. مثلاً زمانی که میخوایم به جای فرمول، مقدار سلول Paste بشود.

CTRL+SHIFT+END: این کلید ترکیبی از سلول فعلی تا آخرین سلول شیت رو انتخاب می‌کند.

CTRL+SHIFT+کلیدهای جهت دار: با استفاده از این کلید میانبر میتونیم از سلول فعلی تا آخرین محدوده شیت که اطلاعات دارد رو انتخاب کنیم. فرض کنید سلولی که فعال است A5 باشه و ما تا ستون Z اطلاعات داشته باشیم. حالا اگر از CTRL و SHIFT و جهت چپ به صورت هم‌زمان استفاده کنیم سلول‌های A5 تا Z5 انتخاب می‌شود.

CTRL+SHIFT+%: این کلید ترکیبی فرمت سلول‌های انتخابی رو به فرمت درصد تغییر می‌دهد.

CTRL+0: با استفاده از این کلید میانبر اکسل، ستون یا ستون‌های انتخاب شده مخفی و ظاهر می‌شود.

CTRL+9: با استفاده از این کلید میانبر، سطر یا سطرهای انتخاب شده مخفی و ظاهر می‌شود.

CTRL+Z: با استفاده از این کلید میانبر می‌توانید،Undo(بازگشت و برگرداندن تغییرات).

CTRL+Y: با استفاده از این کلید می‌توانید،Redo(بعد از Undo فعال می‌شود و بازگشت‌ها را برمی‌گرداند).

توابع در اکسل

توابع در اکسل: سبب راحتی کار کاربر می‌شوند.

تابع SUM:برای جمع کردن مقادیر است و عملکرد آن مشابه عملگر جمع است، اگر لازم باشد که تعداد زیادی عدد را با هم جمع بزنید، استفاده از عملگر جمع مشکل است، زیرا باید تک تک سلول‌ها را ارجاع دهید، ولی در تابع SUM می‌توانید محدوده تعریف کنید و این مسئله کارکرد را بسیار ساده می‌کند، به عنوان مثال (SUM(A1:A1000= هزار سلولی را که در فاصله A1 تا A1000 قرار دارند، جمع می‌زند.

تابع AVERAGE: تابع AVERAGE میانگین یک یا چند سلول یا محدوده را محاسبه می‌کند، شیوه استفاده از آن مشابه توابع SUM, Max, Min است.

سایر توابع: MMUL , SUMIF, COUNT, COUNTIF, TRANSPOSE.

تابع ()MIN= اگر نیاز دارید که کمترین مقدار را از میان چندین سلول پیدا کنید، تابع MIN می‌تواند در این کار مؤثر باشد. برای مثال، با درج عبارت (MIN(B3:B39= می‌توانید کوچکترین مقدار در سلول‌های انتخاب شده را پیدا کنید.

تابع ()MAX= عملکرد این تابع برعکس تابع MIN است. با استفاده از این تابع و درست با همان روش تابع MIN، می‌توانید بزرگترین مقدار موجود در چند سلول را بدست آورید.

تابع ()TRIM= اگر متنی را از برنامه‌های دیگر کپی کرده و در یکی از سلول‌های اکسل paste کنید، فضای خالی و سفید زیادی در آن سلول ایجاد می‌شود و باعث به هم ریختگی کل صفحه می‌شود. تابع TRIM کمک می‌کند این مشکل را حل کنید. این تابع را می‌توان در هر سلول به صورت جداگانه استفاده کرد. برای مثال، برای مرتب کردن سلول B1 کافی است در سلول C1 تایپ کنید: (TRIM(B1= همچنین، برای حذف شکستگی خطوط در هر سلول می‌توانید به جای TRIM، از CLEAN استفاده کنید.

تابع ()DAYS= ممکن است نیاز داشته باشید تا تعداد روزها بین دو تاریخ را محاسبه کنید. برای مثال، برای محاسبه تعداد روزها بین ۵ سپتامبر ۲۰۱۵ در سلول A4 تا ۲۷ دسامبر ۲۰۱۵ در سلول A5، کافی است در سلول دیگری تایپ کنید: (DAYS(A5, A4= تابع ()NETWORKDAYS= دانستن تعداد روزها آن هم به این سادگی، فوق‌العاده است؛ ولی اگر بخواهید تعداد روزهای کاری را محاسبه کنید چطور؟ تابع NETWORKDAYS این کار را آسان می‌کند. این تابع را با همان روش تابع قبلی استفاده کنید.

تابع ()SQRT= برای تعیین ریشه دوم عدد ۱۷۶۴ چه راهی به ذهن شما می‌رسد؟ ما تابع SQRT را پیشنهاد می‌کنیم. به این منظور، عبارت (SQRT(1764= را در سلولی تایپ کنید و ENTER را بزنید. حالا پاسخ آماده است.

تابع ()NOW= آیا تمایل دارید هر بار که یک sheet را باز می‌کنید، زمان و تاریخ در آن لحظه را مشاهده کنید؟ تابع NOW را در سلول موردنظر تایپ کنید. این تابع هیچ ورودی دیگری نیاز ندارد و دقت کنید که چیزی بین دو پرانتز نوشته نشده باشد.

تابع ()ROUND= همان‌طور که از نام این تابع مشخص است، با استفاده از آن می‌توانید اعداد را گرد کنید. برای کار با این تابع، به دو پارامتر نیاز دارید: عدد یا سلول، و عددی که می‌خواهید مقادیر براساس آن گرد شوند. فرض کنید عدد ۲۳۱٫۸۵۲۶۴۵ را در سلول A1 دارید، حال تابع (ROUND(A1,0= عدد ۲۳۲ را می‌دهد؛ تابع (ROUND(A1,1= عدد ۲۳۲٫۹ را می‌دهد و تابع (ROUND(A1,-1= عدد ۲۳۰ را برمی‌گرداند.

توابع ()ROUNDUP= و ()ROUNDDOWN= اگر می‌خواهید اعداد را با دقت بیشتری گرد کنید همچنان می‌توانید از توابع اکسل استفاده کنید. روش کار با توابع ROUNDDOWN و ROUNDUP نیز دقیقاً مانند ROUND است. برای مثال، با فرض سناریوی تابع قبلی، در صورت استفاده از قالب (ROUNDDOWN(A1,1=، پاسخ ۲۳۲٫۹ را دریافت می‌کنید.

تابع ()VLOOKUP= این تابع معروفترین و پرکاربردترین فرمول نرم‌افزار اکسل در فعالیت‌های مالی و حسابداری و مهندسی صنایع است. با کمک فرمول Vlookup می‌توان بین دو جدول داده‌ای، دو شیت یا دو فایل اکسل ارتباط برقرار کرده و داده‌های آن‌ها را با هم الحاق کرد.

تابع ()VLOOKUP= این تابع معروفترین و پرکاربردترین فرمول نرم‌افزار اکسل در فعالیت‌های مالی و حسابداری و مهندسی صنایع است. با کمک فرمول Vlookup می‌توان بین دو جدول داده‌ای، دو شیت یا دو فایل اکسل ارتباط برقرار کرده و داده‌های آن‌ها را با هم الحاق کرد.

توابع مالی در اکسل

PMT: محاسبه میزان بازپرداخت ماهانه وام با اقساط ثابت و بهره ثابت PMT(Rate;Nper;Pv;Fv;Type) :ساختار Rate :نرخ سود ماهانه Nper :تعداد کل اقساط وام PV:کل میزان وام دریافتی Fv :ارزش آتی وام (در صورتی که مقدار این آرگومان وارد نشود، Excel آن را صفر در نظر می‌گیرد) Type :نوع پرداخت (زمان پرداخت را مشخص می‌کند. مقدار صفر به معنای پرداخت در آخر دوره و مقدار یک به معنای پرداخت در اول دوره است که مقدار پیش‌فرض صفر دارد.

پسوندها دراکسل

خروجی نرم‌افزار اکسل می‌تواند شامل پسوندهای مختلفی باشد اما دو فرمت XLS (نام کامل: Excel 97-2003 Workbook) و XLSX (نام کامل: Excel Workbook) دو پسوند رایج خروجی این نرم‌افزار می‌باشند. با توجه به تغییرات عمده‌ای که از نسخه ۲۰۰۷ در این نرم‌افزار رخ داد پسوند فایل اصلی برنامه اکسل از xls به xlsx تغییر کرد که این امر با توجه به استفاده از تکنولوژی‌های جدید فشرده‌سازی و فرمت xml در پسوند فایل با حرف x نمایان شده‌است. برای اینکه بتوان پسوند xlsx را در نسخه‌های قبلی برنامه اکسل باز کرده و استفاده نمود می‌توان نرم‌افزار هماهنگ‌کننده مایکروسافت را نصب کرد.